Hristos a înviat!
aprilie 19, 2023
Acatist și Sfânta Liturghie
aprilie 26, 2023

în cadrul bisericii "SFÂNTA PARASCHEVA" BARIERA RAHOVEI

Pe Sfântul Irodion, luceafărul nostru cel din Oltenia, cu închinare de taină, ca pe un părinte ales să-l slăvim acum noi, ucenicii lui; că înainte-văzător s-a făcut de boli pe toţi vindecându-i şi duhovnic dumnezeiesc s-a arătat în viaţa sa.
(Troparul Sfântului Irodion de la Lainici, prăznuit în ziua a treia a lunii mai, ziua plecării sale la Domnul)

Sfântul Calinic, episcopul, după moartea duhovnicului său, își ia ca duhovnic pe ucenicul său Irodion, starețul de la Lainici. Astfel ucenicul devine duhovnic avvei! Nu după mult timp, cucerindu-se de evlavia sa, Sfântul Calinic îl va numi „Luceafărul de la Lainici”. „Aista mi-ai fost, Irodioane!” a exclamat episcopul când, Sfântul Irodion, dezgropat fiind la 7 ani de la moartea sa, toți cei de față au rămas surprinși deoarece trupul său era întreg și neputrezit! Iar voi, sfinților Timotei și Mavra, ca cei ce prin învoiala cea bună, v-ați lipsit unul de altul pentru un timp, fiind răstigniți pentru mărturisirea lui Hristos înaintea necredincioșilor, acum, Mirele sufletelor voastre, nedespărțiți v-a făcut, primindu-vă în slava Sa.
(Troparul Sfinților Mucenici Timotei și Mavra, prăznuiți în ziua a treia a lunii mai)

Acești doi sfinți mucenici, căsătoriți fiind unul cu celălalt, au pecetluit, prin martirajul lor, cântarea de la Sfânta Taină a cununiei: „Sfinților Mucenici care bine v-ați nevoit și v-ați încununat…”

Sfântul Timotei, citeț fiind în Biserica lui Hristos, cunoscând bine valoarea sfintelor cărți și cinstindu-le cum se cuvine, ca pe unele ce aveau în ele puterea dumnezeieștilor înțelesuri, a refuzat să le predea dregătorului idolatru Arrianos, pentru a fi distruse, iar pentru aceasta a pătimit mult. Adusă fiind în fața lui soția sa Mavra, cu care se căsătorise de foarte puțin timp, Timotei a convins-o și pe aceasta să-l mărturisească pe Hristos, drept pentru care și ea a fost pusă la chinuri. Rămânând nevătămați, în chip minunat, cei doi au primit marea cinste de a fi răstigniți precum Acela pe care L-au iubit mai mult decât orice altceva în viață, învingând, chiar și pe cruce, ispitele diavolești.

Sfinții aceștia prăznuiți în ziua a treia a lunii mai, vor fi cinstiți cum se cuvine prin slujba Acatistului urmată de Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană fiind date de corul Evloghia, condus de Părintele Dirijor Marius Militaru, cu cântări preafrumoase, în duh autentic bizantin, răspunzând astfel cu bucurie invitației Părintelui paroh Marius Cherciu, membru al corului nostru!

Galerie video

Galerie foto