EVLOGHIA BYZANTINE CHOIR – Hristos a înviat – Stil Athonit – în șase limbi
aprilie 18, 2020
EVLOGHIA Choir – Cherubic Hymn/ Χερουβικός ύμνος
mai 19, 2020

Cântul bizantin își are rădăcinile în tradiția rugăciunii biblice. El ține seamă de îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Vorbiți între voi în psalmi și în laude și în cântări duhovnicești, lăudând și cântând în inimile voastre pe Domnul ”(Ef. 5, 19), de aceea contextul cel mai potrivit pentru interpretarea lui este în cadrul cultului. Prin interpretare noi nu rămânem doar la stadiul de execuție muzicală, ci mergem mai departe transformând această muzică într-o rugăciune.

Astfel alături de Pr. Marius Militaru și cu binecuvântarea și oblăduirea Preafericitului Părintelui nostru Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, am luat ființă în mod oficial în anul 2009 cu numele EVLOGHIA, care în limba greacă înseamnă binecuvântare. Sub îndrumarea părintelui Marius Militaru corul Evloghia și-a mărit repertoriul abordând în special cântările marilor copozitori de muzică bizantină ca: Petru Lampadarie, Petru Berechet, Ioan Cucuzel, Teodor Fokaefs, Petru Efesiu și alții. Odată cu aceasta a crescut și reputația corului, acesta devenind pentru o perioadă însemnată de timp Corul Misionar al Patriarhiei Române.

Dacă la început corul era constituit în special din tineri majoritar cu orientare teologică sau protopsalți la diferite biserici, în prezent membrii corului fac parte dintr-o paletă diversificată de domenii. Activitatea corului nu se rezumă doar la susținerea de concerte, ci și la participarea la slujbe și mai ales la ajutorarea unor cazuri sociale. De aceea scopul noastru, pe lângă obținerea unor performanțe muzicale înalte, este de a lega relații interumane în duhul Credinței Ortodoxe. În acest sens la inițiativa părintelui Marius Militaru s-a înfiripat în cadrul corului acțiunea FILANTROPIA, acțiune care are la bază milostenia dar și dragostea noastră pentru muzica bizantină. Această dragoste s-a materializat în concerte unice, imprimări de CD-uri și înregistrări de la slujbele la care am participat în țară și în străinătate.

Preluat : https://www.societateamuzicala.ro/corul-evloghia